Валутни курсове на БНБ

Артисти

Цецо Елвиса

Как започна всичко.........Историята на Цецо прилича на приказка.Приказка,която започва назад във времето,когато музиката на Елвис и “Бийтълс”, дългите коси , дънките, дъвките и какво ли още не , бяха забранен плод на “упадъчното капиталистическо влияние”.

Цветелин Атанасов се ражда в гр. В.Търново на 18.08.1971 г.. По стечение на обстоятелствата на същата дата след шест години (1977 г.) светът ще изпрати с огромна траурна процесия Кралят на рока към неговото последно обиталище.

Още от малък Цецо е закърмен с любов към музиката на Елвис,благодарение на своите родители - големи почитатели на Краля.Няколко плочи,донесени в дома им нелегално от Лондон,със забранената тогава музика на Елвис, запалили в едва 10-годишния Цецко огромен интерес към легендарния изпълнител.Никой не подозирал,че това детско увлечение ще изстреля Цветелин по пътя на Краля. Явно е съдба или Божа работа, но когато пропява, се оказва, че гласът му е изключително близък до този на Елвис Пресли. Още като ученик Цецо започва да търси и външна прилика с идола си.Без да обръща внимание на модните за времето тенденции, той си пуска бакенбарди и се облича като Елвис, рискувайки да се превърне в странна птичка в очите на съучениците си.Както често става в живота с талантливите деца , Цецо спечелва първия си фен в лицето на собствената си сестра,която приспивал с “Love me tender”.

Стремежът на Цветелин да пее и да се изявява е изключително силен.Случайно,пътувайки във влака, той прочита обява в изоставен в купето вестник,която го отвежда на кастинг за млади таланти.Така току що завършилия гимназия абитуриент, се озовава бързо в светлината на прожекторите.Талантът му е забелязан и той веднага бива ангажиран в изключително престижното за времето си вариететно шоу “Долче вита”, ръководено от Еди Казасян.

Цветелин е само на 19 г., когато застава на една сцена с имена като Васил Найденов, Георги Минчев и балета на Ала Пугачова. Така звездата му изгрява през 1991 г. в това елитно вариететно шоу,където младежът получава своя първи шанс за професионална изява.Следва и първата покана за телевизионна изява от режисьорката Ласка Минчева, в Новогодишната програма на БНТ.

Междувременно Цветелин, е вече първа година студент във ВХТИ- гр.София. Следвайки желанието на своите родители (и двамата инжинер- химици),Цецо е приет в изключително престижната за времето си специалност “Инжинерна химия”.Но за ентусиазирания да пее и да се изявява творчески студент,е повече от ясно,че химичната лаборатория и колбите не са неговото призвание.Той насочва изцяло вниманието си към сцената.

Така случайно запознанство с тогава никому неизвестния Иво Танев (сега водещ на предаване по БТВ),го отвежда право където трябва- в Националната телевизия! Популярното младежко предаване“Вариант 2” по БНТ е обявило конкурс за млади таланти. Цветелин успява да се пребори с огромната конкуренция и става победител в Годишния телевизионен конкурс на “Вариант 2”за 1992 год.

Следва договор със студио “Субдибула” и реализиране на първите две авторски песни , написани специално за Цветелин.Едната от тях- “Тишина”влиза в единствената за времето радио класация на БНР- “Топ 10” със Сергей Джуканов и предизвиква отлични отзиви сред случателите.

През същата година Цецо е забелязан и ангажиран като рекламно лице за телевизионната рекламна кампания на хотел “Хранков” и на модната линия на Хранков за спортни облекла- “Бос”.

Интересът към младия изпълнител е все по-голям.През 1993 г.точно ,на 8 януари- рожденния ден на Елвис,Цецо прави своя първи голям концерт.С него на сцената излизат музикантите от “Бъкстаун”,водещ е Влади Въргала, а манекени дефилират с колекцията на Хранков.Залата на Младежкия театър е претъпкана,а местата са недостатъчни,за да поберат всички желаещи да посетят концерта.

Феновете и пресата са очаровани от спектакъла,който Цецо прави на сцената.Една детска мечта се сбъдва.........

Междувременно Цветелин разбира от новините на БНТ,че в Мемфис,Тенеси, се провежда конкурс за най-добър двойник на Елвис.Мисълта,че на всяка цена трябва да да участва в този конкурс,завладява момчето с пълна сила.Той започва усилено да търси начин да се добере до организаторите на тоеа мероприятие.Задачата се оказва трудна,тъй като тогава няма интернет,а и Америка изглежда като далечен мираж...Съвсем наивно ,така ,както децата отправят своите писма до Дядо Мраз, Цветелин решава да изпрати писмо до имението на Елвис.Без да знае точния адрес,той пише на плика:”До имението на Елвис.Грейсланд.USA.”

И чудото не закъсняло!Чудеса се случват не само на Коледа....След около месец, в пощенската кутия на Цецо пристига заветния плик с логото на Грейсланд! В него е писмото за регистрация в конкурса,но има и още нещо...От фен клуба на Елвис в Мемфис са решили да поемат част от разходите на младия български фен на Краля,като му предлагат да се грижат за него по време на целия му престой около конкурса.За огромна изненада на Цецо,председателят на Мемфиския фен клуб се оказва изключително приятна възрастна дама.Били Льо Жен( Би Джей-както всички я наричат), е съседка и близка приятелка на самия Елвис.Тя става личен гид на Цецо по “светите” за всеки фен на Краля места-родната къща на Елвис в Тупело-Мисисипи и имението на звездата-Грейсланд .Освен това,тя го запознава лично с лелята на Елвис,с медицинската му сестра,с личния шивач на Кралските костюми, с тур мениджъра на Легендата Джо Еспозито,както и с много други приятели и роднини на Елвис.

Цветелин не само сбъдва мечтата си,но и се чувства част от семейството на Краля!От тази мила дама Цецо придобива една от най-скъпите си вещи-оригинална и уникална снимка на Елвис,който язди коня си в двора на имението си,направена през оградата от малката тогава съседка на Краля - Би Джей.Конкурсът в ГрейсландОфициалният международен конкурс за двойници на Краля на рока се провежда всяка година в Мемфис, Тенеси от “Graceland Division of Elvis Presley Enterprises”. Участват двойници на Краля от цял свят-от малки деца , до възрастни.

Оказва,че в това издание на конкурса Цецо е единственият участник от Европа.В седем вечери над 200 участника се състезават в различни кръгове,за да останат до последния кръг 30 финалисти.Те се разпределят в три категории- Елвис от младия му период,от периода “Elvis come back special- 68” и от Лас Вегас(късния период на Краля).След успорвано състезание,ентусиазма,енергичността и екзотичността на нашето момче му носи приза “Най-добър млад Елвисов двойник”. Българският победител в конкурса буди огромен интерес сред медиите и феновете. Веднага след награждаването си е поканен за специален гост на известното сутрешно телевизионно шоу “Добро утро Америка”.

Няколко дни след конкурса ,на 17 август 1993 г., Цецо получава друга изненада.Би Джей го завежда в кметството на родния град на Елвис-Тупело,Мисисипи.Тук го очаква лично кметът на града – Джак Маршал ,който на тържествена церемония удостоява Цветелин със званието “Почетен гражданин на Тупело,Мисисипи”.

В Грейсланд Цецо регистрира под номер 403 официален Българси фен клуб на Елвис “Don’t be cruel to Elvis” , на който става Президент.

След като дните от престоя на Цецо в Америка шеметно се изнизват,идва време той да се завърне в България.За негова огромна радост, на летището Цветелин е посрещнат като победител!Поздравяват го журналисти от всички медии,както и много фенове и приятели.

След като се наслаждава на звездния си миг,Цецо приема поредното предизвикателство-поканен е да запише албум с кавъри на Елвис.

Албумът става реалност точно преди Коледа на 1993 г. Казва се “Спомен за Елвис”и съдържа 17 класически хита на Краля,всичките с нови аранжименти.Продажбите са повече от отлични.

Следват много покани за участия и ангажименти из цялата страна.Отново в Америка.Незабравима среща с най-горещите звезди на световния шоубизнес!През 1994 г.Цветелин получава покана за грандиозния концерт в памет на Елвис,организиран под патронажа на Присила Пресли.Той кани със себе си екипа на популярното светско предаване “Звезди в ефира”,с водеща Юлияна Дончева.Заедно те заминават за Мемфис,където екипът на предаването снима филм за Краля, а Цецо е консултант на продукцията.

Водещи на това изключително грандиозно шоу в памет на Елвис са Присила и Лиса Мари Пресли,заедно с Майкъл Джексън,който по това време е женен за дъщерята на Краля.В него звезди като Брайън Адамс,Майкъл Болтън,”Wet, wet ,wet”, “INXS” ,Мелиса Етеридж,Джери Лий Луис,Арън Невил , Шер, Скорпионс и мн.др.изпълняват песни на Елвис.Цветелин има изключителния шанс да присъства на афтър партито след концерта.В ресторанта на хотел “Pebody” той среща очи в очи повечето знаменитости,участвали в събитието.Срещата с тях ще остане незабравима за младия изпълнител.Емигрантски годиниПрез следващата – 1995 г.Цветелин решава отново да замине за Съединените щати,но този път за дълго.Страната на неограничените възможности примамва младежът да опита късмета си зад океана. Това поредно, трето пътуване,ще бъде коренно различно от предишните две.То се превръща в трънлива част от житейския път,който Цветелин сам трябва да извърви,за да се закали в трудностите и предизвикателствата на суровата действителност.След типичните емигрантски неволи и силна носталгия по родината,късметъти на Цецо не му изневерява. Избран е на кастинг измежду 70 кандидата за вокал на американската група “New Memphis Mafia” . Заедно свирят в най-добрите клубове на Източния бряг - Ню Йорк , Маями, Ню Джърси. Между най-престижните им участия са тези в Уудсток, в“Memory motel” в Лонг Айлънд,откъдето стартират концертите си в САЩ “динозаврите на рока”Rolling Stonеs и “Webster hall”-най-голямата дискотека на Ню Йорк.

През 1996 г. ,след едно участие с групата на фестивал,организиран от тур- мениджъра на Елвис – Джо Еспозито, в Уайлдууд,Ню Джърси, талантът на Цветелин е забелязан от представител на MTV . Промоторът го кани да участва в заснемането на рекламен видеоклип в Ню Йорк, по повод откриването на новия телевизионен канал MTV 2. Така Цветелин става единственият българин, участвал в реклама за телевизията-лидер в музикалния бизнес- MTV-America, заедно с някои от най-добрите двойници на Елвис в света!

Биографията на Цветелин е включена в Британската енциклопедия “Who is Who in Мusic”(volume two), издадена от Кембридж през 1996 г.,наред с биографиите на звезди като Мадона и Майкъл Джексън.

През 1997 г. италианската филмова компания “Алия филм” откупува няколко от песните на Цветелин от албума му “Спомен за Елвис” (издаден през 1993 г.), за филма си “Крюдите”, разпространен в цял свят.Преди заминаването си за Америка,Цецо участва в кастинг за главната роля във филма и я получава.Но меракът му да замине зад океана надделява,така че в продукцията взема участие единствено със своите песни.

През същата година в САЩ се развихря скандалът “ Бил Клинтън - Моника Люински”.По този повод,Цецо пише писмо до Белия дом и събира подписка от българската общност в подкрепа на Президента.Заедно с това , той изпраща и албумът си с кавъри на Елвис, като личен подарък за Бил Клинтън.В замяна на жеста си,Цветелин получава благодарствено писмо от Белия дом, подписано лично от Бил Клинтън , в което Президентът на САЩ му благодари лично за подкрепата му и за приноса му към Българо-Американските културни отношения.Цецо среща своята ПрисилаВсеки Елвис трябва да има своята Присила!

През 1998 г.съдбата среща Цветелин с Мариела – 23 годишна студентка в Ню Йорк.Запознават се случайно в Българската механа ,където той пее.Влюбват се от пръв поглед.Следва първа среща и романтична вечеря в панорамния ресторант на “Marriot hotel”на Тайм Скуейър.И като в приказка, на излизане от хотела,двамата се озовават съвсем случайно очи в очи със самия Мартин Скорсезе!Великият холивудски режисьор снима филма си с Никълъс Кейдж “Bringing out The Dead”,заради което е отцепен точно този район, около хотела,в който двамата са вечеряли.Влюбените преживяват незабравима първа среща,озовавайки се като по чудо на снимачната площадка на холивудската продукция!

И като във филмите, тази първа среща променя животът им завинаги! Двамата разбират,че Господ ги е срещнал,за да ги събере в едно цяло завинаги...

Само шест месеца по-късно Цецо завежда своята Присила пред олтара,но не в Лас Вегас,а в българската църква в Ню Йорк.Церемонията е повече от романтична.Следва бурна веселба в Българската механа.

Така на 21.03.1999 г.се създава новото семейство-Мариела и Цветелин Атанасови .А Цецо се прощава с ергенлъка ...Маями БийчСкоро след сватбата си,младото семейство решава да се премести от Ню Йорк в Маями , за да опита там късмета си.След като се устройват в ''Слънчевия щат'',Цецо се свързва с представителите за Флорида на “Музикалната академия Грами”. През 1999 г. той кандидатства и е приет за член на Академията.В това му качество,Цветелин има уникалния шанс да се среща с най-добрите продуценти,композитори,текстописци и мениджъри от световния шоубизнес.

Интересът към него нараства и през 2000 г. става единствения българин дал ексклузивно интервю за първа страница на най-тиражния вестник на Флорида “Miami Herald”, озаглавено “Българин поддържа Легендата Елвис жива!”.Завръщане у дома...........През 2001 г. , след шест годишен престой в Америка,Цецо и съпругата му решават да се завърнат в България . Решението им е взето трудно,но двамата смятат,че само в родината си ще си тежат на мястото.Първата година в България за тях е поредното ново начало и предизвикателство.Въпреки опитът и уменията,които са натрупали в Щатите,всичко у дома изглежда, е вече много по-различно от преди .

Цветелин иска да записва нови песни на български и търси подходящ творчески екип.Постепенно реализира няколко парчета, с които след дълго отсъствие започва отново да си прокарва път към българската музикална сцена.

През 2003г. получава покана от лицата на “Сблъсък” по БТВ – Иван и Андрей, да стане телевизионен водещ на продуцираното от тях и “СИА Адвертайзинг”ново екстремно шоу по НТВ – “Турбо лига”. Шоуто е скандално и предизвиква бурни отзиви сред зрителите.Оценките за него са силно противоречиви.За добро или за лошо,от предаването остава прякорът- Цецо Елвиса,с който певецът остава известен и до днес.

През 2005 г.Цецо най-сетне намира подходящия творчески екип в лицето на музикантите от Deep Zone Project. Съвместният им проект “Новото ретро”, в който те изразяват оригиналното си авторско виждане за това как Елвис би звучал, ако беше жив днес, пожънва огромен успех.Още с първия сингъл от проекта - “Това е хит!” Цветелин и Deep Zone успяват да покорят всички класации за българска музика. Парчето се превръща в първата българска песен , изкачила второто място в престижната класация на MTV Europe- “World chart express”.

http://cecoelvis.com/

В момента

Гледайте Европейска Музикална Телевизия он-лайн.

Програмата


email