Валутни курсове на БНБ

Артисти

Б.Т.Р.

Групата е създадена в периода 1984-1986г. от ученици на НГДЕК. През годините до 1991г. през нея минават близо тридесет човека. Началото на звукозаписния период на групата датира от 1991г. в следния състав:Кирил Божков – китари

Иван Калфов – бас-китара

Георги Милев – барабани

Ицо Ангов – вокали

Валентин Гуевски – китариВ този състав БТР записва два албума:

- BTR Live – 1991г. – записан на живо от концерта на БТР в зала “Валентин Андреев” от Генчо Стоев. Концертът не е презаписван, а само мастериран.

- Bending the Rules – 1993г. – в частното студио на Генчо Стоев, който вече е запознат със стила и заряда на бандата. Някои песни се повтарят от BTR Live. Заснет е клип на песента “Магура” от БНТ, в който вокалът Ицо Ангов направи TV-звезда ангорския си котарак.

Албумите правят впечатление с добрата ритъм-секция и тежкия китарен саунд. Високите вокали допълват хеви-звученето на групата. През този период бандата има няколко първи места в радио- и тв-класации, самостоятелни концерти и участие като предгрупа при гостуването на Tankard.1993-1999г.1993г. – Групата сменя двама свои членове. От август 1993г. Б.Т.Р. е в състав:Кирил Божков – китари

Иван Калфов – бас-китара

Георги Милев – барабани

Славчо Николов – китари и вокали

Атанас Пенев – вокалиПървият албум с вокал Наско носи името “Feel the Life” и е брилянтен хеви-метъл, издържан в класическия стил на хеви-звученето. Записан е в студиата на НДК. Същата година идва предложението на френските продуценти Марк Босулон и Стефан Баре за албума “Feel the Life”. Непосредствено след издаването му следва и промоцията му в различни клубове и малки зали по протежението на Лазурния бряг. Изявата им създава добро впечатление и във френската преса са представени с ласкави думи за забележителната стиковка на групата и професионалните композиции. Албумът е приет добре и от страна на френската публика. Пристигането на Б.Т.Р. в Ница съвпада с футболната победа на България над Франция. Групарите са поканени да играят със полупрофесионалния футболен отбор към университета в Ница. Загубата, породена от махмурлука от предишната вечер, не пречи на групата да забие/запие отново.1994г. – Идва предложение за участие на фестивала “F.R.A.C.A.”, който е голям форум в Южна Франция. В него взимат участие над 20 групи и изпълнители от страната домакин и Италия. Б.Т.Р. отново са заслужено посрещнати.

През март 1994г. се слага началото на клубната кариера на Б.Т.Р. Бандата се изявява като основна група на “Кънтри клуб”-а в Студентски град.1995г. – Б.Т.Р. са подгряваща група на Iron Maiden в София!

Година по-късно френска фенка на Наско, служител в куриерска фирма, нахлува в head office на Iron Maiden в Париж, запознавайки се лично с барабаниста Нико МакБрайън. В желанието си да помогне на любимата си група Б.Т.Р., тя ги препоръчва на великия дръмър. Шокът идва от отговора на Нико: “А, Б.Т.Р., аз ги познавам – свирихме на една сцена в София.”. (виж фотоалбум Iron Maiden)1997г. – Април излиза “Б.Т.Р.’97”, с който групата бележи значителен напредък. Всъщност албумът е записан през 1996г., но никой издател не се наема да го издаде през тази смутна година. Б.Т.Р. създават албума в промеждутъка на своите изяви в “Кънтри клуб”-а и зачестилите участия из България. Мястото в Студентски град, наречено “Кънтри клуб” изгражда Б.Т.Р.-ци като истински музиканти и кара феновете и до днес да се връщат с носталгия към онези Rock’N’Roll нощи и утрини. Албумът е изграден изцяло от авторски хард-рок песни. Безспорен хит е “Елмаз и стъкло”. Други песни, които заемат първите места в тв- и радио- класации са “Хей, момиче”, “Хвани живота си в ръце”, “Златна рибка”, “Дюн” – за всички почитатели на твърдата музика. Чрез клиповете си на “Елмаз и стъкло” и “Хей, момиче” режисьорката Ани Деанова прави едно доста емоционално вглеждане в творчеството на Б.Т.Р. В този албум барабаните са записани от Георги Милев и Александър Каранджулов. От март 1997г. барабанист на групата е Илиян “Малкия” Диков.

През 1997г. Б.Т.Р. има отново покана за голям фестивал в северозападна Франция – “Cosmopoliten”. В него взимат участие известни групи от различни страни. Съвместната работа със Стефан Баре е свързана и с други прокти, насочени към културния обмен между България и Франция.1998г. – В началото на тази година Б.Т.Р. създават своя хит “Спасение”, който е включен във филмите “Омагьосания кръг” и “Аз обвинявам” на продуцентска къща “Едита”. Поради силното си внушение и въздействие, песента се налага като най-слушаната и най-предпочитана в ефир песен и се превръща в химн на Движението “Антидрога”. Заедно с “Елмаз и стъкло” оглавяват всички радио-класации. “Спасение” се изучава в часовете по музика из цялата страна.

На конкурса на “Паспорт” рок бандата печели наградата на публиката и третата награда на журито.

През декември същата година Б.Т.Р. прави промоция и пуска на музикалния пазар новия си албум “7 балади”, в който са включени “Спасение” и “Спомни си”- балада от “Feel the Life”, но вече в българската й версия. Към диска е записана и мултимедийна част с интервюта, клипове и табулатури за китара.

1997г. и 1998г. са запомнящи се и с наситената концертна програма на Б.Т.Р. из цялата страна. Бандата изнася над 500 концерта. За многобройните фенове всяка среща с групарите е емоционална и оставаща след себе си спомена за един незабравим Rock’N’Roll празник.1999г. – През март групата влиза в студио за запис на поредния си албум – “Мечти”. Той се налага с комбинацията между сложни музикални композиции, поетични текстове и мелодично звучене и е свидетелство за високия професионализъм, достигнат в развитието на бандата. Първият сингъл от албума “Цвете от Луната” веднага е оценен като безспорен хит и се налага като такъв, заемайки първите места в много музикални класации. На престижния фестивал “Златната антена” печели първа награда за видео клип.

Следва съвместното турне с продуцентска къща “Едита” – “Накъде вървим, накъде отиваме”, турне със “Загорка” АД в двадесет града в България. Същата година Б.Т.Р. осъществяват и две самостоятелни турнета с “Мобиком” (седем града) и с “Тошиба” (дванадесет града). Заключителният концерт на 25 декември от турнето с “Тошиба” взривява препълнената зала “Универсиада”. През лятото същата година групата взима участие на фестивала “Ардас” в Гърция. Печели първа награда на ММ за хит на годината.2000г. - Продължава турнето с продуцентска къща “Едита” – “Накъде вървим, накъде отиваме”. Същата година започва двугодишното турне на Б.Т.Р. съвместно с “Каменица”. На фестивала “Рок-експлозия” в гр. Бургас групата грабва първа награда с песента “Цвете от Луната”, на 03 декември е първо стъпване на бандата на английска земя и самостоятелен концерт в прочутата лондонската зала “Astoria Hall”.2001г. – Три месеца по-късно групата отново концертира в “Astoria Hall” като този път гости на изявата им са рок динозавърът Кирил Маричков и рок дамата Милена Славова. Б.Т.Р. взимат награда на престижния фестивал “Golden Stag”, Румъния, чийто гости са и световноизвестните Inxs и UB40. В края на същата година е и грандиозното участие на групата в НР Китай. Изнесени са множество концерти пред многомилионната публика из южен Китай. Сред западните си колеги на тези фестивали Б.Т.Р. са абсолютни фаворити. Интерес към тях проявяват и китайските медии. Групата е търсена за много интервюта в различни телевизионни предавания и вестници.2002г. – След записите на новия албум “Играта” следва най-грандиозната промоция в новата музикална история на България. 11 юни, въздухът в зала 1 на НДК е нажежен, в очакване на групарите от Б.Т.Р. и специалният им гост Glenn Hughes, ex-vocalist Deep Purple. Безспорно най-големият BG Rock концерт в зала. Hughes изпълнява съвместно с бтр-ци незабравимите хитове на Deep Purple “Stormbringer” и “Mistreaded”. За първи път публиката чува хитовете “Надежда” и “Нощни влакове” със симфоничен квинтет. Б.Т.Р. презентират новия си албум “Играта” на много клубни и открити сцени в цялата страна.2003г. –

- Draginan Antib Genie, Виена

- Koln-Frechen, Bonn, Berlin, Германия

- за трети път “Astoria Hall”, London съвместно със звездата на Uriah Heep – John Lawton.2004г. -

- “Meet in Beijing”, Китай. Отново в Китай – този път в Пекин съвместно с дует “Мания”.

- Saigon, Виетнам – 50 милиона виетнамци виждат по най-гледания тв канал заснетото шоу на Б.Т.Р. и виетнамските звезди “MTV” и “666”. Групата гостува във Виетнам по покана на NeoArt от българска страна и VTV-3 (канал 3 на виетнамската телевизия).

- снимане на клип на песента “Играта” от едноименния албум. Екстравагантна визия.

- Групата е специален гост на фестивала "NeoArtZona" - 2004 в гр. Бургас и изнася самостоятелен концерт съвместно с Младежки симфоничен оркестър.

- Отново по покана на Б.Т.Р. на 12 август в гр. Каварна групарите изнасят концерт с легендарния John Lawton, ex-vocal Uriah Heep. Прозвучават големите хитове “Easy Livin’ ”, “July morning”, “Free me”.

- клипове на “Вълчи времена” и “Кръговрат”, реж. Ани Деанова

- Още веднъж групата гостува в Китай, за участие от 3 до 7 ноември в Международния фестивал в град Наннин.

www.btr.cc

В момента

Гледайте Европейска Музикална Телевизия он-лайн.

Програмата


email